Uutiset

S4LT uutiset 2024

Uusia kursseja avoimen tarjontaan

Saimme kesää kohden tarjolle lisää avoimen kursseja! Tutustu tarjontaan ja ilmoittaudu pian, paikat täyttyvät yleensä nopeasti.

Kevään / kesän -24 kurssitarjontaa:

Videokuvaamisen perusteet (3 op)
DaVinci Resolve -videoeditointiohjelman perusteet (2 op)
Adobe AfterEffects -ohjelman perusteet (2 op)
Talot tutuiksi -vierailukurssi (1 op)

Kurssien lisätiedot ja ilmoittautumislinkit >>

12.4.2024

S4LT-hankkeen valo- ja äänitekniikan työpaja toukokuussa Helsingissä

Esitystekniikan inspiroivassa työpajassa osallistujat pääsevät tutustumaan ääni- ja valaistustekniikan maailmaan, sekä toteuttamaan tekniikan avulla luovaa sisältöä itse kokeillen. Työpajan ensimmäisenä päivänä keskitytään perusteisiin ja toisena päivänä syvennetään jo opittua. Päivien aikana käydään läpi mm. valon suuntien ja värien merkitystä näyttämökuvallisessa ajattelussa sekä äänen miksausta ja efektointia ja miten erilaisella kalustolla saadaan haluttu lopputulos aikaan.

Työpajan pääkohderyhmää ovat kaikki, jotka haluavat tutusta esitystekniikan mahdollisuuksiin. Työpaja on suunniteltu lähtemään valon ja äänen perusteista mahdollistaen oppimisen jokaiselle. 

Lue lisää työpajasta ja ilmoittaudu! 

9.4.2024

Lisää opintoja S4LTin avoimen tarjonnassa!

Kevääksi on tarjolla lisää opintoja avoimen amk:n kursseilla S4LTin tarjoamana. Tutustu tarjontaan ja tule opiskelemaan!

Ilmoittautuminen on jo avoinna näille kursseille:
Työelämätaidot 2.0 - ihmisen käsikirja (3 op)
Kestävä esitystekniikan esihenkilö - voimavarat ja niiden johtaminen (3 op)

Näille kursseille iIlmoittautuminen alkaa ma 15.1. klo 9.00
Esitystekniikan sähkötekniikkaa (5 op)
Lasertekniikan perusteet esityskäytössä (2 op)
Valo-operoinnin työtavat (2 op)
Akustiikkaa esitysteknikoille (1 op)

Kurssien lisätiedot ja ilmoittautumislinkit >>

8.1.2024

S4LT uutiset 2023

Tarjolla opintoja työelämätaidoista sekä voimavarojen johtamisesta!

Alkuvuonna on mahdollisuus opiskella yksittäisillä avoimen amk:n kursseilla S4LTin tarjoamana. Olisiko uusi vuosi hyvä käynnistää vahvistamalla työelämätaitoja tai opiskelemalla voimavarojen johtamista?

S4LTin avoimen amk:n tarjonnassa tulossa keväällä -24:
Työelämätaidot 2.0 - ihmisen käsikirja (3 op)
Kestävä esitystekniikan esihenkilö - voimavarat ja niiden johtaminen (3 op)

Lue lisää ja ilmoittaudu pe 1.12.2023 alkaen!

29.11.2023

Blogi: Hanketyön sivuvirrat hyötykäyttöön

Kirjoitimme Metropolian Tikissä-blogiin pohdintaa siitä, mitä tehdä hanketyön sivutuotteena syntyville havainnoille ja ideoille, joihin ei voida välittömästi tarttua. Sivuvirroissa piilee paljon potentiaalia ja mahdollisuuksia tuleville tutkimuksille ja kehitystoimille, joten niitä ei kannata sivuuttaa.

"Jos esiin tullut ongelma on monimutkainen ja laaja tai jos se ei mahdu oman työsi reunaehtojen sisälle, voi tuntua helpommalta jättää asia sikseen. Ehkä joku muu hoitaa, vaikka et edes tiedä kuka tämä “joku muu” voisi olla. Sivumennen ääneen lausutuissa toiveissa saattaa kuitenkin piillä tulevaisuuden megatrendi. Haluatko todella päästää näistä irti vai tulisiko niitä sittenkin pysähtyä miettimään?"

Blogitekstin pääset lukemaan tästä!

31.10.2023

Osaajakoulutus 3 tarjoaa video- ja verkkotekniikan perusteita

S4LTin vuosi 2024 on käynnistymässä kolmannella ja hankkeen puitteissa viimeisellä osaajakoulutuksella!

Video- ja verkkotekniikan perusteet (30 op) -koulutuksen sisällöt tarjoavat perusteet esitys- ja teatteritekniikka-alalla tarvittavista video- ja verkkotekniikan osa-alueista. Kohderyhmänä ovat esitys- ja teatteritekniikan parissa työskentelevät, joilla on vahvaa kiinnostusta ja tarvetta videotekniikan käyttöön työssään ja mahdollisesti jo kokemusta sen käytöstä.

Koulutus alkaa tammikuussa 2024 ja päättyy lokakuussa 2024.

Ilmoittautuminen tähän koulutukseen aukeaa ke 11.10. klo 10.00! 

Lue lisää Osaajakoulutus 3:sta täältä!

9.10.2023

S4LT mukana AudioVisual Expo -messujen ohjelmatarjonnassa

AudioVisual Expo 11.-12.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa

AudioVisual Expo kerää yhteen Suomen audiovisuaalisen toimialan palveluntarjoajat, laitevalmistajat ja maahantuojat. Tapahtuma tarjoaa kokonaisvaltaisen katsauksen tämän päivän av-tekniikan ja -palveluiden tarjontaan ja mahdollisuuksiin. 

S4LT on mukana Audiovisual Expo -messujen ohjelmatarjonnassa keskiviikkona 11.10.2023. Tule kuuntelemaan esitys- ja teatteritekniikka-alan ajankohtaisia puheenvuoroja klo 12 - 15 messujen Koulutustilaan 1B!

S4LT-ohjelma

Esitys- ja teatteritekniikan muu messuohjelma

Lisätiedot messujen näytteilleasettajista, ohjelmasta sekä linkki rekisteröitymiseen löytyvät messujen sivuilta.

Messut ovat maksuttomat, mutta vaativat rekisteröitymisen kävijäksi.

28.9.2023

Sosiaalisen ja ekologinen kestävyyden kehittäminen esitystekniikassa (5 op) - ilmoittaudu mukaan!

Lisää opiskelumahdollisuuksia S4LTissa! Ilmoittaudu opiskelemaan esitysteknisen alan sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden -opintojaksolle.

Sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden kehittäminen esitystekniikassa 5 op

Opintojaksolla syvennytään esitys-, teatteri- ja tapahtuma-alan kestävän kehityksen teemoihin, kehitetään omaa työympäristöä ja pohditaan konkreettisia toimia ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden kehittämiseksi teknis-taiteellista toimintaympäristössä. Opintojakson alussa kerrataan lyhyesti esitysteknisen toimintaympäristön jatkuvan kehittämisen periaatteet. Opintojakson muut opintokerrat on teemoitettu konkreettisin ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden aihein ja sisältää useita vierailevia asiantuntijaluennoitsijoita.

Ilmoittautuminen opintojaksoille alkaa perjantaina 1.9. klo 10.00 ja ilmoittautua voi keskiviikkoon 6.9.2023 asti. Paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lisätiedot ja ilmoittautumislinkin löydät täältä.

29.8.2023

Ethernet-verkot esitystekniikassa - muutama paikka tarjolla avoimessa!

Tartu tilaisuuteen! S4LTissa on nyt avoinna muutama paikka Ethernet-verkot esitystekniikassa (5 op) -opintojaksolle.

Ethernet-verkot esitystekniikassa 5 op

Ethernet-verkot esitystekniikassa on käytännönläheinen kurssi tietoverkon perusperiaatteista ja ethernet-verkon asetuksista ääni-, valo-, ja videolaitteiden käyttöön. Kurssin luentojen ja itsenäisten harjoitusten jälkeen osaat suunnitella, dokumentoida ja rakentaa pienen esitysteknisen verkon käytännössä.

Ilmoittautuminen opintojaksoille alkaa keskiviikkona 23.8. klo 10.00 ja ilmoittautua voi keskiviikkoon 6.9.2023 asti. Paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lisätiedot ja ilmoittautumislinkin löydät täältä

21.8.2023

S4LT tarjoaa opintoja myös kesällä!

S4LT tuo tarjolle Kesäopintoina kaksi kurssia opiskeltavaksi avoimessa ammattikorkeakoulussa. Heinäkuussa alkavilla kesäopintojaksoilla voit syventyä sekä taiteellisen suunnittelun prosesseihin ja työvälineisiin että teknisen tuotannon anatomiaan.

Taiteellisen suunnittelun prosessit ja työvälineet (5 op)

Kurssilla tutustutaan taiteellisten suunnittelijoiden työtapoihin ja prosesseihin sekä tapahtumakentän että esittävän taiteen tekijöiden näkökulmasta ja törmäytetään omaa taiteellista prosessia. Kurssia luotsaa Vespa Laine ja luennoitsijoina kuullaan mm. Mikki Kunttu, Jenni Kääriäinen ja Aku Meriläinen.

Teknisen tuotannon anatomia (5 op)

Kurssilla paneudutaan kiertävien näyttämöesitysten sekä keikkojen ja konserttikiertueiden tekniseen tuotantoon ja dokumentaatioon. Kurssi tarjoaa näkökulman kansainvälisesti kiertävän esityksen erityispiirteisiin sekä kiertävän että vastaanottavan tahon näkökulmasta. Kurssin vetäjänä Jere Mönkkönen ja näkökulmia tarjoamassa mm. Klas Granqvist, Anne Weckström ja Perttu Korteniemi.

Kesäopinnot ovat avoimia kaikille ja osallistujille maksuttomia! Ilmoittautuminen opintojaksoille alkaa maanantaina 5.6. klo 10 ja ilmoittautua voi keskiviikkoon 5.7.2023 asti. Paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Opinnot toteutetaan verkko-opintoina ja kursseille on mahdollista osallistua samanaikaisesti.

Lisätiedot ja ilmoittautumislinkit löydä täältä

31.5.2023

S4LTin seuraavassa osaajakoulutuksessa tarjolla esitys- ja teatteritekniikan perusteita

Skills for Live Tech -hankkeen toinen osaajakoulutus käynnistyy syyskuussa 2023!

Esitystekniikan osaajakoulutus 2 - Esitys- ja teatteritekniikan perusteet (30 op) on suunnattu esitysteknisen alan työstä kiinnostuneille tai alan töissä jo aloittaneille henkilöille, joilta kuitenkin puuttuu koulutus alalle. Koulutuksen sisällöt tarjoavat perusteet esitys- ja teatteritekniikan osa-alueista (valo, ääni, video, näyttämö) sekä ammattialan toiminnasta ja käytännöistä..

Ilmoittautuminen tähän koulutukseen avautuu maanantaina 15.5.2023! Jos olet koulutuksen kohderyhmää ja olet motivoitunut opiskelemaan uudenlaisen koulutuspaketin, laita kalenteriin muistutus ilmoittautumisen alkamisesta!

Tutustu koulutukseen tarkemmin täällä >>

20.4.2023

Osaamis- ja koulututarvekyselyn tulokset kertovat esitystekniikka-alan murroksesta

S4LT-hankkeessa kartoitettiin syksyllä alan osaamis- ja koulutustarpeita. Uunituore julkaisu Osaamisen uusi normaali – esitystekniikka alan taitojen kehitys 2019–2022 kokoaa yhteen selvityksen tulokset.

Erilaisille ihmisten väliseen toimintaan liittyville taidoille on kyselyn tulosten valossa selkeä ja tunnistettu osaamistarve. Varsinaiset osaamisvajeet painottuvat erikoistaitoihin.

Tuloksissa korostuvat kysymykset siitä, minkälaisissa työsuhteissa alan töitä halutaan jatkossa tehdä, minkälaiset ovat työn tekemisen ehdot ja miten alan toimintaa jatketaan pandemia-ajan jälkeen kannattavasti ja kestävästi.

Lue lisää ja tutustu tulokset kokoavaan julkaisuun >>

6.4.2023

S4LTin opintojaksoille tarjolla muutamia paikkoja avoimen ammattikorkeakoulun kautta

Tule opiskelemaan sähkötekniikkaa tai projektinjohtamista S4LTin opintojaksoille!

Hankkeen osaajakoulutuksen kahdelle opintojaksolle on avattu muutamia paikkoja tarjolle avoimen ammattikorkeakoulun opintoina. 

Ilmoittautuminen opintojaksoille aukeaa torstaina 16.3. klo 8.00 ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Molemmat opintojaksot alkavat jo maaliskuun lopussa, joten ilmoittaudu pian! 

Kohderyhmä: esitys-, teatteri- ja tapahtumatekniikka-alan asiantuntijat, joilla on esitys- ja teatteriteknisen toiminnan tuntemusta, esimerkiksi muutaman vuoden työkokemus ammattitehtävistä.
Toteutusaika: 27.3.2023-31.5.2023
Hinta: Koska opintojaksot toteutetaan hankkeessa, ne ovat osallistujille maksuttomia.

Esitystekniikan sähkötekniikkaa 5 op

Esitystekniikan sähkötekniikkaa on itsenäisesti suoritettava kurssi sähkötekniikan perusteista ja sovelluksista ammattialalla. Sähkön perussuureiden ja fysikaalisen perustan opiskelun jälkeen kurssilla opitaan laskemaan kuormia, suunnittelemaan esitystekniikan tilapäisiä pienjänniteverkkoja ja perehdytään sähköisiin ohjaus- ja datasignaaleihin esitystekniikassa. Kurssi sisältää itseopiskelumateriaalia, harjoitustehtäviä ja etäohjausta tehtävien tekoon. Kurssin ohjaus Timo Hiekkanen.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://hakija.oma.metropolia.fi/#4205

Projektijohtaminen ja esihenkilötyö 5 op

Projektijohtamisen ja esihenkilötyön kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka kaipaavat uusia näkökulmia projektityöskentelyynsä ja tai esihenkilönä toimimiseen. Kurssin pääteemoina ovat projektiterminologian ja erilaisten projektimallien lisäksi esihenkilötyö ja johtaminen erilaisissa työympäristöissä. Kurssi herättää pohtimaan miten eri tyylistä johtamista erilaiset projektit ja tiimit voivat tarvita - jo pelkästään tapahtumien ja teatteritalojen välillä voi olla isojakin eroja, vaikka fyysinen tekniikka ja laitteisto olisi yhtenevää. Kurssi koostuu etäopetuskerroista, tehtävistä ja ryhmäkeskusteluista. Opettajana Miia Syrjä sekä vierailevat asiantuntijaluennoitsijat.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://hakija.oma.metropolia.fi/#4206

15.3.2023

Esitystekniikan osaajakoulutus 1 käynnistyy maaliskuussa

Skills for Live Tech -hankkeen ensimmäinen osaajakoulutus käynnistyy maaliskuussa 2023!

Esitystekniikan osaajakoulutus 1 - Teatteri- ja tapahtumatekniikan asiantuntijan päivityspaketti (30 op) on täydennyskoulutus työelämässä olevalle esitysteknisen alan ammattilaiselle, joka haluaa syventää alan osaamistaan.

Ilmoittautuminen tähän koulutukseen avautuu maanantaina 9.1.2023! Jos olet koulutuksen kohderyhmää ja olet motivoitunut opiskelemaan uudenlaisen koulutuspaketin, laita kalenteriin muistutus ilmoittautumisen alkamisesta!

Tutustu koulutukseen tarkemmin täällä >>

2.1.2023

S4LT uutiset 2022

S4LTin ensimmäiset koulutukset käyntiin keväällä 2023

Skills for Live Tech -hankkeen ensimmäisenä koulutuskokonaisuutena käynnistyy nk. Esitystekniikan osaajakoulutus, joka on 30 opintopisteen laajuinen täydennyskoulutus työelämässä oleville esitysteknisen alan ammattilaisille. 

Esitystekniikan osaajakoulutus (30 op) tarjoaa osallistujalle mahdollisuuden syventää omaa erityisosaamistaan esitys-, teatteri- tai tapahtumatekniikan alalta. Koulutus sisältää kaikille yhteisiä opintoja sekä vapaasti valittavia opintojaksoja, jotka räätälöidään opiskelija- ja opiskelijaryhmäkohtaisesti. 

Tässä kohtaa kiitos kaikille koulutustarvekyselyymme vastanneille! Kyselyn vastauksia hyödynnetään tulevien koulutusten suunnittelussa. Kartoituksen tulokset myös julkaistaan ensi vuoden alkupuolella kaikkien vapaasti tutustuttavaksi. Kerromme uuden osaajakoulutuksen sisällöistä tarkemmin vuoden 2022 loppuun mennessä, ennen kuin ilmoittautuminen koulutukseen avataan. 

Lisätiedot kaikista hankkeen koulutuksista löydät kootusti täältä >>

21.11.2022

Mitä osaamista tarvitset työssäsi? Vastaa koulutustarvekyselyyn!

Skills for Live Tech -hankkeessa toteutetaan esitys-, teatteri- ja tapahtumatekniikka-alalla työskentelevien osaamista ja koulutustarpeita kartoittava kysely, jonka tavoitteena on selvittää alan tilannetta koronan jälkeen. Kyselyn vastauksia käytetään hankkeen ja alan koulutusten kehittämiseen, jotta koulutukset vastaisivat täsmällisesti alan tarvetta. Kartoitus on jatkoa vuonna 2019 StageRight-hankkeessa toteutetulle kyselylle.

Kysely on vastattavissa 24.10.-20.11.2022 ja se on tarkoitettu mahdollisimman laajasti kaikille, joiden työhön tai työnkuvaan liittyy tapahtuma-, esitys- tai teatteritekniikan käyttö, suunnittelu, organisointi tai johtaminen. Toivomme vastauksia niin työntekijöiltä kuin johdolta, eli asemasta riippumatta organisaation kaikilta tasoilta.

Lue lisää kartoituksesta ja siirry vastaamaan >>

24.10.2022